top of page
Søg
  • Forfatters billedeSellout 101

Soldaternes oplevelse under det første gas angreb i skyttegravene

Opdateret: 3. sep. 2020

Førstehåndsberetning: fra en tysk soldat Willi Siebert, der var med til de første klorin gasangreb. Kilden er troværdig da det er et brev skrevet i tidsrummet ved 1. verdenskrig og er skrevet kort tid efter at brevets handlinger er fundet sted.


Beretningen: beskriver hvordan den tyske hær benyttede gasset for første gang i fronten. Han forklarer hvordan franskmændene begyndte at skrige og falde tilbage da de, så den store sky af grøn/grå død. Franskmændene der trak sig tilbage, begyndte at skyde i blinde gennem tågen, i håb om at stoppe hvad end der havde sendt gassen på dem. Den tyske soldat beskrev de franskes respons som værende den højeste mængde støj han nogensinde havde oplevet. Et resultat af de mange kanoner, maskingeværer og rifler som franskmændene kontinuerligt skød af. Efter 15 minutters stilhed, kravlede de tyske tropper op af skyttegravene og over til de franskes. På vejen så de at alle dyrene i jorden, samt de kreaturer, som før havde overlevet dødmandslandet nu var døde. De franske skyttegrave var helt tomme, men med en hængende lugt af gas i sig, men ca. 700 meter fremme fandt de den tyske front, alle døde, der var sågar engelske soldater i blandt. Den tyske soldat’s levn viser hvordan mand i krigen ikke var parat til sådanne kemiskevåben, og viser hvor effektive tyskernes våbenudvikling havde været i den kommende år op mod krigen.


Tendensen i kilden er ikke relevant. Det er en tysker som beskriver, hvad der sker da de gasser franskmændene. Indholdet i teksten er ikke blevet præget af nogen holdning, der er udelukkende beskrivelser af, hvad der konkret sker i situationen og, hvordan han oplever det der sker.


Troværdighed: Kilden er troværdig, da det er en førstehåndsberetning og da den ikke er præget af tendensen.


I forhold til repræsentativitet, stemmer scenerne der bliver beskrevet meget overens med, hvad andre kilder mener der skete, et eksempel kunne være, da der bliver beskrevet, at der ligger frans-engelske lig over det hele ‘’When we got to the French lines the trenches were empty but in a half mile the bodies of French soldiers were everywhere. It was unbelievable. Then we saw there were some English.’’. Et billede i samme artikel understøtter beretningen...

Beretning: En canadisk soldat der var vidne til det første kloringas-angreb, taget fra “Canada in the Great World War (1919)”


Beretningen beskriver tyskernes gas angreb fra den anden side. Bogen forklarer, at de så nogle usædvanlige små hvide puffs på dødmands-landet efterfulgt af en grøn-gul tåge, der nærmede sig. Soldaten selv forklarer, at de pludselig fik en brændende følelse i hovederne, samt en følelse af røde varme nåle, der stak i lungerne. Mange døde som et resultat af, at blive kvalt, andre flygtede i massevis.


Tendens:

Det er både en bog som fortolker soldatens brev “levnet” men det er samtidigt et citat direkte fra levnet”


Repræsentativitet

Da vores to kilder minder meget om hinanden, og de beskriver de samme ting omkring den samme situation, og derfor skabes der en vis repræsentativitet, da flere forskellige kilder understøtter det samme.


Kildens troværdighed:

De ting som den tyske soldat beskriver stemmer overens med det, som den canadiske soldat beskriver. Dette gør ikke mindst kildernes indhold troværdig, men også kilderne i sig selv troværdige, da kilderne bekræfter hinandens indhold.




___________________________________________________________________________________________________




Kilder:



27 visninger4 kommentarer
bottom of page